Rijke historie

Aan de voet van de dijk, vlakbij het Cruquiusgemaal, strekt Landgoed Wickevoort zich uit: een van oudsher agrarisch gebied met veel groen. Het landgoed omvat 56 hectaren en dankt zijn naam aan de Heemsteedse familie Van Wickevoort Crommelin, bewoners van de Cruquiusboerderij in de negentiende eeuw.

Herenboerderij

Hendrik van Wickevoort Crommelin (1832-1901) woonde in Heemstede op buitenplaats Berkenrode. Niet lang na de drooglegging van Haarlemmermeer exploiteerde hij de Cruquiusboerderij. Deze groeide uit tot een prachtige herenboerderij met een woonhuis, een grote paardenstal, een ronde koestal (naar Amerikaans voorbeeld) en opstallen voor tuigkamers, wagens en een smidse. In de paardenstal stond jarenlang een fokhengst van wereldfaam met de naam Pullaway (1876-1898).

Zorginstelling

Eind jaren vijftig kocht de Christelijke Vereniging van Lijders aan Epilepsie de boerderijgronden. Rond 1970 ontstond op die locatie de Cruquiushoeve van SEIN, een instelling voor mensen met epilepsie en geestelijke beperkingen die langdurige zorg nodig hadden en hier een beschermde woonomgeving vonden.

Lekker paardrijden

Het oude woonhuis is inmiddels een monument. De paardenstallen en manege zijn nog steeds in gebruik. Bewoners uit de directe omgeving en cliënten van stichting SEIN kunnen de paarden verzorgen en genieten van een rondrit door natuurpark De Groene Weelde.

Ik heb belangstelling  Ik heb belangstelling

Team Landgoed Wickevoort


030 6097222
landgoed.wickevoort@am.nl

Team Landgoed Wickevoort
Ligging van het project