Maak kennis met de stadsboeren van Landgoed Wickevoort

Geplaatst op 13-09-2018

Sinds een paar weken zijn Ada de Graaff-Verzijden en Martin Verzijden de nieuwe stadsboeren van Wickevoort. Broer en zus gaan er voor zorgen dat de boerderij op Landgoed Wickevoort binnenkort een begrip is bij iedereen die geïnteresseerd is in het prachtige landgoed. Ze willen het boeren dicht bij de stad brengen en hopen in het najaar op een eerste oogst.

Wat zijn jullie plannen met de boerderij van Wickevoort?
“Jullie boerenbedrijf op Wickevoort maakt deel uit van de nieuwe woonwijk die de komende jaren vorm krijgt. Op zo’n 3 hectare zullen wij groente en fruit gaan verbouwen. Ook willen we kippen, geiten en varkens houden.”

Waarom kiezen jullie voor deze plek?
“We willen heel graag boer zijn dicht bij ‘de stad.’ Zo kunnen we onze producten direct verkopen aan onze klanten, zonder tussenkomst van winkels. We vinden het heel belangrijk dat mensen kunnen zien hoe hun eten wordt gemaakt. Je kunt ons ook een handje helpen op de boerderij; als vrijwilliger of als deelnemer in de zelfoogsttuin.”

Jullie willen je verbinden met Wickevoort?
“Zeker. We willen zoveel mogelijk samen doen met de mensen die in de omgeving wonen en verblijven. Daarom zijn wij enorm enthousiast dat we op Landgoed Wickevoort, en daarmee ook bij SEIN op het terrein, mogen gaan boeren. Want wij zien heel veel kansen om samen met wijkbewoners, cliënten van SEIN en leerlingen van de Waterlelie aan de slag te gaan.” 

Hoe gaat die samenwerking eruit zien?
“Dat zijn we nu de komende weken en maanden aan het bespreken. De boerderij zelf  is er nog niet. Althans, het gebouw staat er nog niet. We gaan de komende jaren op verschillende plekken op het terrein activiteiten ontwikkelen. En we kijken hoe we goede werkomstandigheden voor iedereen kunnen creëren. Dat wordt een mooie uitdaging! Over een jaar of twee, als de boerderij er werkelijk staat, zien we weer verder.”

Ada & Martin

 Wat is jullie achtergrond?
Ik ben Ada (35). Sinds augustus woon ik met mijn gezin op het terrein van Wickevoort. Ik ben opgeleid als verpleegkundige en heb de laatste 8 jaar gewerkt als psychodiagnostisch medewerker bij Rijndam revalidatie in Rotterdam. De kriebel om meer buiten te zijn en zelfvoorzienend te leven werd zo sterk dat ik in 2017 ben begonnen aan de (deeltijd-)opleiding biologisch-dynamische landbouw aan de Warmonderhof. Nu is er de unieke kans om in Cruquius echt aan de slag te gaan.”

“En ik ben Martin (42). Ik woon momenteel nog in Zaandam met mijn vrouw. Als de mogelijkheid er is, kom ik zo snel mogelijk op Wickevoort wonen. Ik heb een geschiedenis in natuurvoeding en heb daarna jarenlang als personeelsplanner gewerkt in het AMC. Daarnaast studeerde ik milieuwetenschappen en biologische landbouw om uiteindelijk te kiezen voor de praktijk van de Warmonderhof. Nu gaat al mijn aandacht naar het creëren van een plek om mensen te verbinden met eten en met elkaar: Hoeve Wickevoort.”

Wat zien mensen nu al van de Hoeve?
“We zijn gestart en onze boerderij is aan het ontstaan. Op het terrein tussen het informatiecentrum van Wickevoort en de Spieringweg is gemaaid en deels ook gefreesd. Begin augustus hebben we een omheining geplaatst tegen de konijnen en nu zijn we aan het zaaien en planten om dit najaar nog de eerste groenten te kunnen oogsten. In augustus mochten ook de pompoenen vanuit hun pot eindelijk verhuizen naar de volle grond. Wat waren ze daar aan toe! En er is in augustus nog veel meer geplant en gezaaid. Hopelijk hebben we dit najaar al de eerste Wickevoortse oogst. We houden u op de hoogte.”

Nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt op de boerderij van Wickevoort de komende tijd? Volg ons dan op facebook.

“Landgoed Wickevoort”

Contactpersonen Landgoed Wickevoort

Gert-Jan Pappot

Gert-Jan Pappot

JRS Makelaars Haarlem
Makelaar

JRS Makelaars Haarlem

Mooijekind Vleut Makelaars Haarlemmermeer
Makelaar

Mooijekind Vleut Makelaars Haarlemmermeer