• Blog
  • 18 februari 2024
  • Geplaatst door TeamWickevoort

Hovenier Rens de Rooij

Even voorstellen:

Rens is de hovenier die de kwalitatieve bepalingen van Wickevoort op zijn duimpje kent. Hebben bewoners vragen over hun haag of tuin, dan kunnen ze bij hovenier de Rooij terecht. Maar wie is Rens en hoe is het zo gekomen dat hij hovenier is geworden.

Rens de Rooij is 44 jaar oud, getrouwd met Maartje, en samen hebben ze 3 jongens: Rinze, Rune en Riv. Rens is geboren en getogen in Hillegom.

Waar komt de liefde voor tuinieren vandaan?

Als kleuter van 4 jaar had ik al mijn eigen stukje tuin bij mijn ouders. Ik was (en ben nog steeds) lid van het Wereld Natuur Fonds, spaarde dierenplaatjes en cactussen. Een kleine jongen met een voorliefde voor planten, bloemen en dieren. Dit heb ik overigens niet van nature meegekregen van mijn ouders. Dolblij was ik dan ook met mijn buurvrouw, die van tuinieren hield. Samen hadden wij een groentetuin bij de Oude Weerlaan in Hillegom. Tassen vol met sperziebonen, sla en komkommers werden uitgedeeld aan vrienden en familie. Toen ik 12 jaar oud was, kreeg ik eindelijk mijn eigen groentetuin met een grote vogelvolière. Elke dag na school ging ik op de fiets naar de Oude Weerlaan om heerlijk in mijn tuin te rommelen en de vogels te verzorgen. Na het afronden van de hogere tuinbouwschool was er helaas geen tijd meer voor de groentetuin. Mijn voorliefde voor natuur heb ik voortgezet door mijn eigen hoveniersbedrijf te starten in 2001. Ondertussen run ik het bedrijf niet meer alleen, maar met een fantastisch team van groenliefhebbers. In de afgelopen jaren heeft Rens en zijn team zich steeds meer gespecialiseerd in groene en levende tuinen. Menig cursus is gevolgd en specialisatie op het gebied van plantenkunde is ontwikkeld. Sinds dit jaar mag Rens zich ecologisch deskundige noemen. Hij heeft een opleiding gevolgd tot ecoloog en dit toegepast in zijn werk, wat heeft geresulteerd in de tuinecologie.

Tuinecologie

Eco hovenier de Rooij begrijpt echt het ecologisch evenwicht van een tuin. Zo hebben onze tuinen een diversiteit aan inheemse en natuurondersteunende plantensoorten, die wilde bijen, vlinders, vogels en zelfs egels aantrekken. Een belevenis voor kinderen en onderhoudsvriendelijk. Er ontstaat een echte harmonieuze samenwerking tussen planten en dieren door het creëren van een stukje natuur in de tuin. Een tuin aanleggen kan vrijwel iedereen, maar een tuin aanleggen die in overeenstemming is met de natuurlijke verhouding tussen de omgeving en de organismen die erin leven, is voor zeer weinig hoveniers weggelegd. In een ecologische tuin onderhoudt het systeem zichzelf; de tuin is zelfvoorzienend en symbiotisch. Dat betekent dat verschillende soorten organismen op gunstige wijze samenleven. Er is een natuurlijke balans tussen plant en dier, waar de mens de positieve vruchten van plukt. Dit heeft een aantal grote voordelen, namelijk:

  • Het positieve effect op de lokale biodiversiteit

  • De verbetering van de beleving en de esthetiek van de tuin

  • Het onderhoudsvriendelijke karakter ervan

Die onderhoudsvriendelijkheid verrast overigens veel van onze klanten. Nog steeds heerst helaas de hardnekkige gedachte dat natuurvriendelijke tuinen verworden tot woekerende onkruidweides. Maar juist het tegenovergestelde van die overtuiging is waar: een ecologische tuin vergt geen inspanning, maar biedt pure ontspanning.

Dan nog een waardevolle bijkomstigheid van een ecologisch aangelegde tuin: u heeft er direct profijt van. Zo planten wij toekomstbestendige beplanting aan: duurzaam en omgevingsgebonden. Doordat inheemse en streekgebonden plantensoorten een zeer grote aantrekkingskracht hebben op - eveneens streekgebonden - dieren, leeft een tuin direct op. Wij kunnen alleen al met de keuze voor beplanting het voedselaanbod voor vogels, solitaire bijen en vlinders gevarieerder en rijker maken. Zo zorgen we ervoor dat een tuin ieder seizoen wat te bieden heeft voor mens én dier. De positieve effecten daarvan reiken veel verder dan uw perceelgrens. Wat uw tuin waardevol maakt voor de hele omgeving. Soms ontkomen we echter niet aan het gebruik van beplanting die in een andere regio gekweekt is. Ook in dat geval zorgen we ervoor dat we de juiste omstandigheden scheppen waarop geaard kan worden. Wij creëren tuinen: passend in de natuur, de omgeving en bij uw wensen. Overweegt u uw tuin te laten (her-)aanleggen en wilt u daarbij bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit, dan durven wij te zeggen: bij ons bent u aan het juiste adres.

Deel
Gekopieerd!